Hazine’nin raporu: Binayı hızla boşaltın

Deprem riski taşıdığı gerekçesiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı binasını inceleyen Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından binanın hızla boşaltılması yönünde kritik rapor geldi.

Her iki raporda da binanın depremde yıkılma riski taşıdığı belirtilirken, tahliye işlemin bir an önce tamamlanmasının kaçınılmaz hal aldığı ifade ediliyor. Raporlarda, kolonlardaki riskli çatlaklar nedeniyle binanın içinde personel varken güçlendirme yapılamayacağı, bina boşaltıldıktan sonra güçlendirme ya da yıkım alternatiflerinden birine karar verilebileceği uyarısı da yer aldı.

BİNA 24 YILDIR TAKİPTE

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in makam odasının da bulunduğu gökdelenin 1999 depremlerinde zarar gördüğü o günden bu yana ODTÜ tarafından yakın takipte tutulduğu bildirildi. En son Kahramanmaraş ve Konya depremlerinin ardından kolonlarında çatlaklar oluştuğu belirtilen binaya ODTÜ tarafından cihazlar yerleştirildi ve geçen hafta cihazlardan uyarı sinyalleri gelmeye başladı. Bunun üzerine ODTÜ’nün binada depreme dayanıklılık testleri uyguladığı, aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da kendi uzmanlarını göndererek binada dayanıklılık testleri yaptığı bildirildi.

Teknik heyetlerin incelemesinin ardından hem ODTÜ’den hem de Çevre Bakanlığından olumsuz yönde raporlar geldi, her iki raporda da binanın hızlı bir şekilde tahliye edilmesi istendi. Olası bir deprem durumunda kolonların binayı taşıyamayacağı, bu nedenle boşaltılmasının kaçınılmaz olduğu uyarısı yapıldı. Binanın oturduğu zeminin de sulu olduğu belirtildi. Kaynaklar, bina kolonlarında daha önce oluşan çatlaklar üzerine yapılan güçlendirme çalışmalarının kolon yükünü artırdığı, kolon esnekliğinin de kaybolduğu yönünde raporlarda bilgiler olduğunu ifade ettiler.

RANT YOK, BAKANLIK KULLANACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri de, binasının yıkılarak 55 dönümlük arsasının ranta gidebileceği yönündeki iddiaların doğru olmadığını söylediler. Binanın ilk etapta güçlendirilmesi için her yolun deneneceği, yıkımın olması halinde ise aynı yere Hazine ve Maliye Bakanlığı Kompleksi adıyla yeni bir yerleşke oluşturulacağı ve hizmetlerin aynı yerde yürütüleceği bildirildi.

Raporlar üzerine binanın boşaltma çalışmaları başladı. Personelin bir kısmının TBMM’nin karşısındaki eski Maliye Bakanlığı binasına taşındığı, büyük bir bölümünün de gökdelenin yanındaki küçük binalara yerleştirileceği öğrenildi. Bakanlığın geri kalan kısımlarının yerleşmesi için de yine kamuya ait başka bir binanın boşaltıldığı bildirildi. Bakanlık yetkilileri, personel açısından paniğe kapılacak bir durum olmadığını, binanın boşaltılmasının ardından güçlendirme alternatifi üzerinden çalışmalara acilen başlanacağını söylediler.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir