Kahve sağlıklı bir yaşam sürdürmenize yardımcı olabilir

Kahve Tüketiminin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Son araştırmalara göre, günde 2-3 fincan kahve içmenin tüm nedenlere bağlı ölümlerde %17 oranında azalma sağladığı keşfedildi. Bu da ekstra 1,8 yıl daha uzun bir ömre denk gelmektedir.

Yapılan yeni bir çalışma, kahvenin yaşam süresini uzatmanın ötesinde bilişsel işlevleri koruduğunu ve yaşa bağlı hastalıklara karşı koruyucu olduğunu ortaya koydu.

Araştırmanın yazarları Catia R. Lopes ve Rodrigo A. Cunha, “Kahve tüketimi, insan sağlığını olumsuz etkileyen bir alışkanlık olmaktan güvenli bir yaşam tarzını koruyan bir değişime dönüştü” şeklinde açıklamalarda bulundular.

Büyük çaplı epidemiyolojik çalışmalar, orta düzeyde kahve tüketimi ile Parkinson hastalığı, bazı kanser türleri ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalık riski arasında pozitif ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmacılar, en son verilerin kahve içmenin sağlık açısından birçok faydası olduğunu güçlü bir şekilde gösterdiğini belirtiyor.

KAHVENİN SAĞLIĞA FAYDALARI

  • Daha uzun bir yaşam: Kadınlarda kalp krizi, felç, diyabet ve böbrek gibi hastalıklardan kaynaklanan yüksek ölüm riskine sahip olanlar arasında, kahve tüketen kadınların ölüm riskinin kahve tüketmeyenlere oranla daha düşük olduğu görülmüştür.
  • Vücudunuz glikozu (şekeri) daha iyi sindirir: Yapılan çalışmalara göre, kahve içenlerin tip-2 diyabet hastalığına yakalanma olasılığının içmeyenlere göre daha düşük olduğu saptanmıştır.
  • Kalp yetmezliği riski azalır: Günlük 1-2 fincan kahve içmenin kalp yetmezliği riskini azaltabileceği belirlenmiştir. Kalp yetmezliği, kalbin yeterli kan pompalama kapasitesine sahip olmadığı bir durumdur.
  • Parkinson hastalığı riski azalır: Kafeinin, Parkinson hastalığına yakalanma riskini azaltmanın yanı sıra bu hastalığı olanlarda hareket kontrolünü kolaylaştırdığı bilinmektedir.
  • Karaciğeriniz size minnettar olacak: Normal veya kafeinsiz kahvelerin karaciğer üzerinde koruyucu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Kahve içenlerin karaciğer enzimlerinin daha sağlıklı bir seviyede olduğu belirtilmektedir.
  • DNA’nız güçlenecek: Koyu kavrulmuş kahvenin DNA kırıklarını azaltıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Bu kırıklar doğal yollardan oluşabilir ve hücreler tarafından onarılmazsa kanser gibi hastalıklara neden olabilir.
  • Bağırsak kanserine yakalanma riski azalır: Araştırmalar, kahve içenlerin (kafeinsiz veya normal) kolorektal kansere yakalanma olasılığının %26 oranında azaldığını göstermektedir.
  • Alzheimer hastalığı riskini azaltabilirsiniz: Amerika’da Alzheimer hastalığına yakalanan bireylerin %66’sının kadın olduğu belirlenmiştir. Günlük 2-3 fincan kahve içen 65 yaş üstü kadınların demans hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğu gözlemlenmektedir.
  • Felç riski azalır: Günde en az 1 fincan kahve içen kadınların felç riskinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Felç, kadınlarda dördüncü sırada yer alan ölüm nedenlerinden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir