Tarladan sofraya sağlığımız risk altında

Gübre Fiyatlarındaki Artış Tarımı Tehdit Ediyor

Tarım sektöründe yaşanan fahiş fiyat artışları, gübrede dahi sahteciliğe neden olmaktadır. 2020 yılında ton başına 2 bin 140 liraya satılan gübre, bugün 25 bin 200 liradan alıcı bulmaktadır. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sahte gübre olaylarını TBMM gündemine taşıdı. Gürer, gübredeki aşırı fiyat artışlarının çiftçilerin toprağa yeterli gübre sağlamasını engellediğini belirtti ve sulu tarımda gübre kullanımının dekarda 85 kiloya ulaştığını vurguladı.

Sahte Gübre Sorunu Devam Ediyor

Son zamanlarda sahte gübrelerin peş peşe yakalandığını dile getiren Gürer, 2024 yılında çiftçilere verilen gübre desteğinin 4 milyar 965 milyon lira olduğunu söyledi. Gerçek çiftçi sayısının 2 milyon 750 bin olduğunu belirten Gürer, çiftçi başına düşen desteğin 1.805 lira olduğunu ve taban gübrenin fiyatının 5.800 TL’ye kadar yükseldiğini aktardı.

Kayıt Dışılık Artıyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, çiftçilerin gübre takip sistemine dikkat etmediklerini ve bazen ekonomik zorluklar nedeniyle ucuz gübre tercih ettiklerini belirtti. Sahte gübrelerin, gerçek gübrelerin yarı fiyatına satıldığına dikkat çeken Kapıkıran, sahte gübrelerin içeriğinin belirlenememesi nedeniyle kayıt dışı üretimin engellenmesi gerektiğini vurguladı.

Gürer’den Bakan Yumaklı’ya Sorular

CHP’li Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya 2024 yılında yakalanan sahte gübre miktarı, çiftçilerin zararı, yapılan yasal işlemler ve izinli satış noktalarındaki durum hakkında 5 soru yöneltti. Sahte gübre sorununun çözümü için sübvansiyon sağlanması gerekip gerekmeyeceği konusunda da bakanlıktan yanıt beklenmektedir.

‘Maliyet Düşürmek Tek Motivasyon’

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Komite Başkanı Nurten Sırma, tarladan sofraya güvenli bir zincir oluşturmanın önemine vurgu yaparak, sahtecilik ve tağşişin tarım sektöründe yaygın olduğunu belirtti. Sırma, sahteciliğin temel motivasyonunun maliyet düşürmek olduğunu ve bu sorunun tüccarlardan kaynaklandığını ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir